Pinot Gris

Pinot Gris er en hvidvinsdrue, der oprindeligt stammer fra Bourgogne – men i dag dyrkes druen primært i Alsace-regionen i det nordlige Frankrig og et par regioner i Italien. 

Pinot Gris er ofte lidt sødere vine (sammenlignet med den ellers tørre Pinot Grigio), der er rige, fyldige og ofte let krydrede i smagen – men når det er sagt, kan der være milevid forskel i smagen, alt efter hvor og hvordan druen er dyrket.

5 fakta om Pinot Gris

  • Pinot Gris har typisk noter af æbler, pærer, ferskner, live og søde krydderier med en snert af røg i smagen. 
  • Pinot Gris er en mutation af Pinot Noir, men de to druer har ikke mange fællestræk. 
  • Pinot Gris modner sent og har et højt sukkerindhold – noget, de i den grad formår at udnytte i Alsace-regionen, hvor de har mestret at lave sødmefulde Pinot Gris vine. 
  • Modsat Riesling og Sauvignon Blanc har Pinot Gris et lavere syreindhold, der gør, at den passer bedst til lidt sødere skaldyr og fjerkræ. Får du fat i en rigtig fyldig Pinot Gris, går den særligt godt til lyst kød og kalvekød. 
  • Den italienske variant, Pinot Grigio, laves på druer, der høstes tidligt, så der er mere syre i vinen. Pinot Grigio ofte let, tør og nem at drikke. Omvendt høstes Pinot Gris i Alsace noget senere, så der er mindre syre men mere sødme.