Vin fra Alsace

Alsace er en vinregion i det nordlige Frankrig, og området er særligt kendt for sine hvidvine. Regionen ligger i læ af bjergkæden Vogeserne – og det betyder, at druerne får masser af sol, og området er tørt og beskyttet fra vind og vejr. 

I Alsace laves der både rødvin, hvidvin, mousserende vin og sød vin – men det er særligt hvidvin, området er kendt for.

5 hurtige om vin fra Alsace:

  • Omkring 90% af de vine, der produceres i Alsace, er hvidvine. 
  • Der dyrkes kun én blå drue i området – Pinot Noir
  • Der dyrkes 7 forskellige grønne druer i Alsace. Deres Riesling er anerkendt som blandt verdens bedste, og deres Crémant er en stærk konkurrent til Champagne. 
  • De franske vine fra Alsace er typisk tørre og modne i smagen, hvilket giver vinen en fyldig krop og højere alkoholprocent (typisk omkring 11-12%) end sine tyske “søstre”. 
  • Hvidvine fra Alsace går perfekt til fisk, forretter og som et “bare fordi”-glas.

        Hvordan smager vin fra Alsace?

        Vin fra Alsace er typisk mere fyldig og rig i smagen end vine fra de nærliggende, tyske områder – og det skyldes i høj grad jordens mineraler og de mange soltimer. Området har tidligere været tysk, og ligesom de tyske vine, kommer vine fra Alsace i de genkendelige slanke ‘flute’ flasker. 

        Området får den laveste mængde nedbør i hele Frankrig, og det solrige, varme og tørre klima giver ekstra smagfulde druer. Samtidig har området en høj luftfugtighed, og det betyder, at druerne kan høstes sent, så de har masser af tid til at udvikle saft og kraft. 

        En typisk hvidvin fra Alsace er rig på smag, velafbalanceret og ofte med en god syrlighed.

        De 8 primære vintyper i Alsace

        Det mest udbredte vine i Alsace er: Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling, Sylvaner, Gewürztraminer, Muscat og Cremant d’Alsace.

        Klik på de enkelte druetyper/vintyper for at læse mere om, hvad der kendetegner de forskellige vine, hvad de går godt til og meget mere.